Koken op gas of inductie: wat zijn de verschillen?
Steeds vaker wordt er gekozen om van het gas ‘af te gaan’ en ontstaan er meer initiatieven op dit vlak. Dat betekent ook een andere manier van koken, namelijk inductie. Maar wat zijn nu de verschillen en de consequenties?

Koken op gas:
- Niet de meest efficiënte manier van koken. Er gaat ongeveer 50% van de warmte verloren.
- Koken op gas duurt iets langer dan op inductie.
- Haal je een pan van de kookpit, dan blijft de pit heet. Dit heeft kans op verbranding.
- Meer vervuiling bij overkoken.
Koken op inductie:
- Er gaan geen energie verloren, omdat dit met een magnetisch veld werkt.
- Haal je een pan van de kookplaat, dan is de plaat niet heet, maar handwarm. Veiliger dan gas.
- Pannen zijn sneller warm, waardoor er minder energie wordt gebruikt. Dit levert een energiebesparing op ten opzichte van gas.
- Inductiekookplaten zijn heel makkelijk te reinigen.
- Kookte je eerst op gas? Dan is een nadeel dat je soms nieuwe pannen moet aanschaffen. Ook is een inductiekookplaat qua aanschaf duurder dan een gaskookplaat.
Wil je graag van het gas af? Op dit moment kun je het gas in de keuken voor slechts € 50 door elektra laten vervangen. Neem contact op met VWS en vraag naar de mogelijkheden.